Villa des Sciences / LOG Architectes

first_img Projects France Save this picture!© Vincent Fillon+ 13 Share Year:  Photographs:  Vincent Fillon Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officeLOG ArchitectesOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingOfficesOffice buildingsCommercial ArchitectureRetailStoreParisHousingMixed UseOffice BuildingsRetailFrancePublished on March 01, 2014Cite: “Villa des Sciences / LOG Architectes” 01 Mar 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/481366/villa-des-sciences-log-architectes Clipboard Villa des Sciences / LOG ArchitectesSave this projectSaveVilla des Sciences / LOG Architectes Manufacturers: LG Hausys Architects: LOG Architectes Area Area of this architecture project Area:  1319 m² Year Completion year of this architecture project 2014 Villa des Sciences / LOG Architectes Project Owner:QuanimSocial Landlord:Foncière LogementCost:€ 3,200,000 excl. VATProgram:Construction of a mixed building, housing + offices + shopCity:ParisCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Vincent Fillon Save this picture!© Vincent FillonLog architectes’ housing, office and commercial program deals with a specific corner condition by joining the street-side facade to the gable wall, turning it into a facade in its own right. A clear and simple volumetry, the rhythmic composition of the facade and the contextually relevant materiality of the building allow it to precisely fit into the surrounding urban fabric. Save this picture!North Elevation The gable wall, when entering the street, is visible from a 300 meters’ distance, becoming the project’s main facade. The ground floor is designed to create a continuity with the shops along the street. The massive grey lintel creates a clear outline of the metal base.Save this picture!© Vincent FillonThe facade composition morphs the classical verticality of the adjacent apartment building into the horizontal windows of the Pasteur building on the other side. These openings frame the view on the city, extending the living areas.Save this picture!© Vincent FillonThe bricks’ colors, a gradient from white to grey and then to a darker anthracite at the top of the building, recalling the color of typical Parisian roof slate tiles,  blurs the distinction between the facade and the roof and gives a contemporary lecture.Save this picture!South ElevationThe corner is handled naturally with trompe-l’œil windows, stretching out the visual effect of the long openings lining the main street. A glass block wall creates a clear break between the gable wall and the adjacent red brick cube, providing light into the common areas.The courtyard facade, south east oriented, features large sliding bays, extending the living rooms to balconies and terraces facing the neighbor’s ample garden.Project gallerySee allShow lessSwimming Pool Prototype in La Coruña / Francisco MangadoSelected ProjectsAD Classics: PPG Place / John Burgee Architects with Philip JohnsonArchitecture ClassicsProject locationAddress:Paris, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Project Management: LOG architects, Jean-Pierre Bouanha CopyHousing, Office Buildings, Store•Paris, France “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/481366/villa-des-sciences-log-architectes Clipboard ArchDaily Photographs Housinglast_img


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Recent Posts

  • Recent Comments

    • Archives

    • Categories

    • Meta

    • Tags